DGRD & ADAC Hansa- Assen

Circuit Assen

DGRD & ADAC Hansa- Assen

In 1955 werd het vernieuwde circuit met een lengte van 7705 meter in gebruik genomen. Dit resulteerde in een ongekend hoge aanmelding van deelnemers.

In 2005 en 2006 werd het tot inmiddels 6027 meter ingekorte circuit grondig gerenoveerd. De Noordlus van het circuit werd grotendeels verwijderd en daarmee de totale lengte met meer dan een kilometer ingekort. Het daardoor overgebleven terrein werd verkocht aan projectontwikkelaars die het gebied TT-World[1] noemden. Hiermee ontstond aan de noordkant van het circuit een compacte structuur die vanaf de omliggende tribunes goed is te overzien. De bochten van het nieuwe gedeelte kregen de namen van oude bochten: Haarbocht, Madijk, Ossebroeken en Strubben. Het huidige circuit heeft een lengte van 4555 meter (4545 meter met de snelle Ruskenhoek) en een breedte van 10-14 meter. Het langste rechte eind is 970 meter. Door diverse MotoGP coureurs werden deze aanpassingen overigens als zeer onwenselijk bestempeld, zowel Casey Stoner, Nicky Hayden als Valentino Rossi uitten hevige kritiek.

In het merendeel van de vele bochten liep het wegdek af naar de binnenkant. Deze verkanting, tezamen met het zeer stroeve asfalt, maakte op het oude circuit dat er hoge bochtensnelheden mogelijk waren. Hierdoor was het circuit van Assen een echt ‘rijderscircuit’ en de rijders met de meeste durf en ervaring waren hier duidelijk in het voordeel.[bron?] Ook als het wegdek nat is bleef de grip hoog. De eerder genoemde kritiek van coureurs spitste zich vooral toe op het verdwijnen van deze verkanting in zowel de geheel verdwenen Noordlus als andere bochten zoals De Bult (sindsdien een verkanting van ca. 3% zoals de meeste bochten op het circuit). Onder andere Madijk en Ossebroeken in de oude noordlus hadden ca. 8% aan verkanting. Alleen in de bocht Stekkenwal is nog sprake van deze extreme verkanting (ca. 8%). Ook Meeuwenmeer, Hoge Heide en Ramshoek hebben nog relatief veel verkanting (ca. 6%). De bochten Haarbocht, Ossebroeken en Strubben in de nieuwe noordlus zitten op ca. 4,5-5%.

Op 3 augustus 2007 werd het ronderecord verbroken door Jos Verstappen. Met een A1GP zette hij een tijd neer van 1 minuut 32,824 seconden. Deze tijd bleef niet heel lang staan: 12 augustus 2007 was het Andreas Wirth met zijn 3 jaar oude Lola Champ Car, die het record bijstelde naar 1:28,276, ruim 4 seconden sneller dan Jos Verstappen.

Op 1 september 2007 werd deze tijd verbeterd door de Fransman Sébastien Bourdais. In zijn McDonald’s Cosworth Champ Car kwalificeerde hij zich met 1:18,765 op pole position voor de eerste Champ Car World Series race in Nederland. Ter vergelijking: het ronderecord voor de MotoGP staat op naam van de Spanjaard Marc Márquez. In 2015 reed hij op een Honda naar een tijd van 1:33,614 tijdens de race van de Dutch TT, een kleine 15 seconden langzamer dan Bourdais in zijn Champ Car. De snelste ronde ooit gemeten op een motorfiets op het huidige TT-circuit staat op naam van de Franse MotoGP coureur Fabio Quartararo, hij reed op een Yamaha M1 tijdens de kwalificatie voor de Dutch TT van 2019 een tijd van 1:32,017. Het officiële baanrecord (gemeten tijdens een race) na de laatste aanpassing in 2010 staat sinds 2015 op naam van Marc Marquez met 1’33.617.

Vanwege de fusie tussen de Champ Car World Series en de Indy Racing League was de komst van de Champ Cars naar Assen een eenmalig avontuur: in 2008 waren er geen races in Europa van de nieuwe klasse, IRL IndyCars. Na een debuut in 2010 kwam in juni 2011 de Superleague Formula naar Assen voor de openingsrace van het seizoen, maar ook dit kampioenschap hield snel op te bestaan. In 2018 probeerde het circuit de Formule 1 binnen te halen, maar op 14 mei 2019 koos de organisatie daarvan voor Circuit Zandvoort.

Verder is er in 2010 opnieuw een wijziging doorgevoerd aan het circuit. De bocht ‘Ruskenhoek’ is veranderd en wat sneller geworden, maar kreeg ook een langzame variant met dezelfde naam. De lengte van het circuit is daardoor ook 10 meter ingekort. Het gewijzigde traject wordt vooralsnog alleen gebruikt tijdens internationale motorraces.

Website: https://www.ttcircuit.com/

Comments are closed.