NES500 / BMW – Spa Francorchamps EURORACE

NES500 / BMW – Spa Francorchamps EURORACE

Circuit Spa-Franchorchamps
Voor het eerste circuit van 14 km werd vanaf 1921 gebruikgemaakt van de openbare weg tussen Francorchamps en Malmedy tot Burnenville, daarna de weg naar Stavelot tot Masta en vandaar via de Route de l’ Eau rouge naar Francorchamps. De eerste wedstrijd voor motoren werd georganiseerd in 1921, de eerste autorace kwam er in 1922. In 1924, één jaar na Le Mans, vond de eerste 24-urenwedstrijd voor auto’s plaats.

Grand Prix Formule 1
Vanaf 1950 werd jaarlijks de Grand Prix Formule 1 van België georganiseerd. Na enkele dodelijke ongevallen in de jaren 60 werd het protest van de piloten tegen het ultrasnelle en onveilige circuit steeds groter, in 1969 bleef de F1 voor het eerst weg, en in 1970 werd voorlopig de laatste Grand Prix gereden. In afwachting van de bouw van een vernieuwd circuit zou België het ook in 1971 zonder F1 moeten stellen, daarna werd uitgeweken naar de circuits van Nijvel (in 1972 en 1974) en Zolder (1973, 1975 tot en met 1982 en 1984). Andere races zoals de 24-urenwedstrijd en de 1000 km van Spa-Francorchamps bleven echter doorgaan op het oude tracé, tot in 1979 het vernieuwde, ingekorte en bochtigere circuit, van 7 km lengte in gebruik genomen werd.

Op het circuit werd overigens ook de Grand Prix-wegrace van België verreden, een wedstrijd voor de Grand Prix motorfietsen.

Aanpassingen
Omdat aanpassingen aan stands en in verband met de veiligheid nog niet uitgevoerd waren, kwam de Grote Prijs van België F1 echter pas in 1983 terug naar Francorchamps. De nieuwe start verliep niet bepaald vlekkeloos, de race diende bij een eerste poging uitgesteld te worden tot het najaar, omdat de F1 wagens het nieuwe, maar duidelijk niet op zijn taak berekende asfalt aan flarden reden. Enkel de Formule 3000-wedstrijd die op zaterdag als voorprogramma voorzien was werd gereden. Deze blamage kreeg in België al meteen een communautair tintje, aangezien de aanpassingswerken grotendeels met overheidsgeld waren uitgevoerd, waarbij het circuit van Zolder (in Vlaanderen) zich benadeeld voelde tegenover het Waalse Francorchamps, was er in Vlaanderen behoorlijk wat leedvermaak. In het najaar lukte het dan toch. In 1984 organiseerde Zolder een laatste keer de Grand Prix, waarna hij tot op heden zijn stek vond in Francorchamps.
Raidillon (Eau Rouge bocht) (19 april 2006)

Rijkswegen
Tot 2000 bestond ook het nieuwe tracé nog voor zowat de helft uit gewone rijkswegen, open voor het gewone verkeer buiten de wedstrijddagen. Enkel het stuk van “Les Combes” tot net voor “Blanchimont” was uitsluitend voor het racen bedoeld. Sinds 2000 is het circuit echter een permanent afgesloten racecircuit en werd een nieuwe openbare weg aangelegd ten oosten van het circuit.

Website: http://www.spa-francorchamps.be/nl/

The event is finished.

Comments are closed.